Bergh in het Zadel kiest nieuw onderzoeksproject 2023

29-11-2020

Onlangs werd bekend dat Bergh in het Zadel een nieuw vijfjarig onderzoek naar endeldarmkanker gaat ondersteunen. Het sparen van de endeldarm met preoperatieve radiotherapie (chemo)

De ’s-Heerenbergse huisarts, Bart Timmers, vormt samen met Anneke Welmers de medische commissie van Bergh in het Zadel. Beiden bekijken de door het KWF en het Radboud Oncologiefonds voorgedragen onderzoeken, of een onderzoek echt bijdraagt aan de wetenschappelijke voortgang van de ziekte. Vervolgens vertalen ze de medische terminologie naar begrijpelijke taal en of een onderzoek meer of minder geschikt is om financieel te ondersteunen. Uiteindelijk doen ze een voorstel aan het bestuur van Bergh in het Zadel, die vervolgens een keuze maakt.

Prof. dr. Hans de Wilt van het Radboudumc ontvangt een bedrag van maar liefst € 623.500 voor wat in feite een vervolgonderzoek is. De vraag is al langere tijd of het verwijderen van de endeldarm de beste oplossing is. In 90 tot 95% van de gevallen geneest de patiënt volledig. Wel krijgt de persoon in kwestie vaak een tijdelijke of permanente stoma of een aansluiting boven de anus, waardoor je vaak naar de wc moet. Ook kunnen plasproblemen en seksuele functiestoornissen optreden.’’

Meer informatie over dit project? Onder 'Onderzoeksproject 2023' leest u alles.