Bergh in het Zadel viert jubileum

08-11-2020

Dat heeft de stichting zaterdag gedaan met een i.v.m. corona speciale online uitzending van Media Cows onder de naam ‘Ik Trefje!’ Bergh in het Zadel bestaat dit jaar 30 jaar als stichting, 20 jaar als Golfdag Bergh en 10 jaar met De Ambasadeur, vandaar de jubileumuitzending. In plaats van de gebruikelijke Ambassaurstref nu dus een online-bijeenkomst.

Om precies 19.00 uur opende presentator Toin de Ruiter gevolgd door stichtingsvoorzitter Theo Mijnen de uitzending, die door ruim 150 mensen werd bekeken, waarna verschillende artsen kwamen vertellen over hun door Bergh in het Zadel gefinancierde onderzoeken. De eerste was Prof. dr. Leendert Looijenga van het Koningin Maximácentrum in Utrecht, die een onderzoek verrichte voor het behoud van vruchtbaarheid bij jongetjes met kanker.

Vervolgens werden Gerard en Wim Hendriksen voor zover dat al nodig was, aan de kijkers voorgesteld. Wim was samen met Alois Klosterboer de initiatienemer van Bergh in het Zadel. Alois zag 30 jaren geleden een uitzending van ‘Vinger aan de pols’, van Ria Bremer die ging over kinderkanker. Hij ging naar Wim Hendriksen toe en zei: ,,Wim, daar moeten we iets aan doen. Doe je mee?’ Zo werd destijds de eerste fietstocht georganiseerd. Gerard op zijn beurt nam twintig jaar geleden aan een golftoernooi voor een goed doel deel en zei bij zichzelf dat dit ook wel iets voor Bergh in het Zadel was. Zo werd een organisatie opgezet die tot nu toe meer dan 4 miljoen euro inzamelde voor kankeronderzoek.

Een heel succesvol onderzoek was dat van prof. dr. Kris Vissers van het RadboudUMC over Pijnsein bij kanker, die de leefbaarheid van mensen met kanker aanzienlijk moet verbeteren. De resultaten worden in heel Nederland en in grote delen van Europa al toegepast. Ook Dr. Marleen Ansems vertelde over haar onderzoek naar het combineren van radiotherapie en immunotherapie, dat zij dankzij Bergh in het Zadel heef kunnen uitvoeren.

Ook het nieuwe onderzoek voor de komende vier jaren, voorgedragen door huisarts Bart Timmers, kwam aan de orde: Sparen van de endeldarm met preoperatieve (chemo)radiotherapie. Prof. dr. Hans de Wilt ontvangt € 623.550 voor dit onderzoeksproject. Standaardbehandeling is het verwijderen van de endeldarm. Bekeken wordt nu of (chemo)radiotherapie de tumor verkleint, waardoor een ingrijpende operatie niet nodig is.

Aan het eind van het programma boden Ellen Berntsen en Thijs Verhagen, beiden fietsers van Bergh in het Zadel, het eerste exemplaar van de jubileumeditie van De Ambassadeur aan Wim Hendriksen aan. Hij liet nog weten dat de eerste nieuwe Ambassadeur die zich aanmeldt een gesigneerde foto van Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper ontvangt, voor de volgende tien nieuwe ambassadeurs ligt het boek Bikkels van fotograaf Robin Sommers klaar, voorzien van een handtekening van Hennie Kuiper. De uitzending werd afgesloten met een lied over Bergh in het Zadel door zanger Ghijs de Bruijn, begeleid door zijn moeder Ine van Dam.

Heeft u de  uitzending gemist of wilt u deze terugkijken? Gebruik dan deze link: https://vimeo.com/464934612. De video start net voor de twee minuten.