Onderzoek naar bloed biomarkers voor precisie behandeling van kanker
De analyse van tumor-DNA fragmenten uit het bloed van kankerpatiënten is een veelbelovende nieuwe test met verschillende klinische toepassingen. Het kan worden gebruikt voor het bepalen van een moleculair profiel om een persoonsgerichte behandeling mogelijk te maken. Ook is het inzetbaar om te bepalen of een aanvullende therapie nodig is en om vroegtijdig te voorspellen of een behandeling aanslaat, en voor detectie van resistentie mechanismen. Deze techniek is nieuw, en wordt nog niet in de kliniek in de volle breedte toegepast. In het Radboudumc is hiervoor een infrastructuur opgezet, om bloedsamples te verzamelen van oncologische patiënten vanuit de verschillende oncologische afdelingen van het Radboudumc én de samenwerkende regionale ziekenhuizen van Onco Oost. De bloedsamples zullen worden verzameld binnen een centrale biobank, de Radboud Biobank. Hiervoor zal ondersteuning nodig zijn.
Omdat er geen tumor-DNA fragmenten over het hoofd gezien mag worden
‘Een bloed biomarker geeft ons een unieke kans om preciezere diagnoses te stellen en een betere behandeling in te zetten. Deze test is ook minder belastend voor de patiënt dan het afnemen van een biopt. Uit voorgaand onderzoek van de afdeling medische oncologie van het Radboudumc is de meerwaarde ctDNA detectie en profilering vanuit bloed en urine al verkregen bij drie tumortypen, te weten prostaatkanker, blaaskanker en het melanoom. We willen de toepassing in de praktijk stroomlijnen en versnellen, waardoor dit ook ingezet kan worden bij patiënten met kanker van de speekselklier, in het hoofd-hals gebied, van slokdarm/maag en darmen, eierstokken en mogelijk sarcoom. Uitkomsten van dit onderzoek zullen kunnen leiden tot vervanging van een belastend tumorbiopt door een (relatief eenvoudige) bloedtest, waarna eenvoudiger en sneller persoonsgerichte behandelingen kunnen worden toegepast. Dit zal hopelijk leiden tot een optimaler behandelpad voor patiënten met uitgezaaide kanker, met meer kans op genezing of een langdurende overleving met een zo goed mogelijke kwaliteit.
Funding aan dit onderzoek betekent voor het team van dr. Niven Mehra en prof. dr. Carla van Herpen, en alle artsen van de afdeling Medische Oncologie en aanverwante oncologische afdelingen, dat er een belangrijke stap kan worden gezet richting het toepassen van ctDNA profilering vanuit het bloed (en urine) van veel patiënten met kanker binnen het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen van Onco-Oost.
Onderzoekers:
Niven Mehra, trekker
Prof. dr. Carla M.L. van Herpen
Dr. K. Bol
Dr I. Desar
Dr. E. Gootjes
Dr. E. Kuip
Dr. P. Ottevanger
Dr. H. Westdorp